Co je pro psa přirozené?

Pojďme se podívat na to, co je pro psa přirozené, abychom to mohli udělat, koukneme se na zdivočelé toulavé psy, kteří mají “k přirozenému chování” nejblíže. Ti dle vědecké studie (Arhant,Winkelmann, Troxler - 2021) mají ve svém jídelníčku z 50% mršiny, protože to zkrátka nejsou lovci. A zdechlina potřebuje řádně rozžvýkat. Uvádí se, že zdivočelý pes denně žvýká přibližně 26min. Hlavními žvýkacími zuby je horní premolár P4 a spodní stolička M1.

bullterier - žvýkání

Když se zamyslím nad tím, za jak dlouho moji psi vdechnou jídlo, je jasné, že se k danému času ani nepřiblížím. Proto, abych naplnila přirozenou potřebu svých psů, tak jim dávám možnost žvýkat i něco jiného. Ostatně psi sami o sobě nežvýkají jen kvůli tomu, aby se nažrali. Mohou k tomu mít spoustu dalších důvodů. Psy žvýkání baví a mohou se jím zbavovat i přebytečné energie. U štěňat je to úleva od bolesti při růstu zubů, také se zde zmiňuje i objevování světa, kdy čmuchnout nestačí, je třeba pootevřít tlamku a jemně ožužlat (tímto rozhodně neschvaluji okusování rukou - obzvláště těch mých). Zmínit můžeme i zdravotní hledisko, kdy si pes žvýkáním sundává ze zubů plak (pokud dáte pamlsky s enzymy, tak je to ještě účinnější) a zubní kámen a posiluje nejen dásně, ale také žvýkací svaly. Ovšem pozor na posedlost žvýkáním, kdy pes ztrácí pojem o čase a má velké nutkání danou činnost dělat. Může se totiž jednat o vyrovnávání se s nedostatkem podmětů (nudou), separační úzkostí (obava ze samoty) nebo strach. Žvýkání je v tomto případě projev a nikoliv lék a je potřeba vyhledat specialistu.

bulík žvýkání

Pojďme se podívat na čísla z dotazníku, který obsahoval 1439 respondentů. 94% majitelů dává psům něco na žvýkání (maso, atd.), 83% hračky, 73% plněné hračky a 51% tvrdé věci jako jsou parohy či dřevo. A teď, to, co často lidi zajímá a na co se mě ptají - Jaká jsou rizika? 67% respondentů uvedlo, že nemělo nikdy žádný problém, 29% zmínilo kašel/dávení, 19% vyzvracení dané “žvýkačky”, 18% průjem, 12% zácpu, 7,2% že 1x měl pes třísku mezi zuby nebo zlomený zub (3,5% že toto se stalo opakovaně), 1% potřebovalo pomoc veterináře.

Z popisu je jasné, že si musíme dát pozor, co danému psovi nabídneme a v jakém množství, popř. na jak dlouho (jako majitelka bulteriérů vím, že moji psi nechápou pojem “na okus”, tedy tvrdší věci jim dávám na 15-20min, a potom je schovávám). Protože ne všechno váš pes ocení a to, že to kouše 3min nemusí znamenat, že je to nedostatečné. Pozor také na kosti, které psa, který není zvyklý kosti jíst, mohou ucpat. U štěňat se zamyslete nad poměrem fosforu a vápníku, popřípadě procentu bílkovin, a případně uvažujte spíše o hračkách nebo žvýkacích tyčinkách, které tento poměr nerozhodí. U seniorů vezměte v potaz stáří, zdravotní stav a vzhled zubů/dásní a dopřejte mu něco měkkého.

To, co jsem zmínila, jsou obecné pravdy, ale co přesně váš pes bude preferovat na žvýkání, si tak nějak určí on sám. Tedy doporučuji dát mu na výběr a pozorovat, jaký má o danou věc zájem. Můžete držet i více věcí v ruce nebo je vyskládat na zem a nechat ho si vybrat.

autor: Eliška Šuhaj