Otrava psa vodou – je to vůbec možné?

otrava psa vodou

Je Váš pes vášnivý plavec? Rád aportuje hračky ve vodě? Potápí se nebo se snaží ulovit vodu stříkající z hadice?

Všechny tyhle aktivity jsou zábavné a v horkých dnech opravdu osvěží, ALE slyšeli jste o otravě vodou?

V letních horkých dnech je také opravdu důležité dodržovat pitný režim, to samozřejmě neplatí jen pro nás, ale také pro naše čtyřnohé parťáky.

pes otrava vodou

Všeho moc škodí – pitný režim je sice důležitý, ale při vypití nadměrného množství vody, které již ledviny nejsou schopny vyfiltrovat může dojít k intoxikaci nebo-li otravě vodou.

Co to znamená?

Voda sama o sobě není jedovatá, ale při příjmu většího množství než je tělo schopno zpracovat, může dojít ke zředění krevní plasmy, k bobtnání buněk v mozku a to z důvodu neschopnosti ledvin vyfiltrovat takové množství vypité vody. Roli nehraje pouze množství vypité vody, ale také čas, za který je množství vody vypito.

  Příznaky intoxikace:    6

  • nadměrné močení
  • zvracení
  • ztráta koordinace
  • skleněné oči a bledé sliznice
  •  rozšířené zornice
  •  potíže s dýcháním
  •  v těžších případech intoxikace může dojít i ke ztrátě vědomí                          

První pomoc:

Pokud pes vykazuje známky intoxikace vodou je nutná okamžitá návštěva veterináře. Psovi musí být včas zavedena kapačka Nacl, která pomůže zabránit dalšímu hromadění tekutin v buňkách.

Nejdůležitější je PREVENCE.

Aportování hraček ve vodě nebo chytání stříkající vody z hadice by měla být krátkodobá aktivita. Nenechte psa aportovat nebo chytat vodu dlouho, i když pes nejeví známky únavy. Tohle jsou aktivity, u kterých je třeba abyste Vy jako majitel měli opravdu celou dobu dovádění pod kontrolou. V případě, že Váš pes bude vykazovat známky intoxikace, navštivte veterinární kliniku a nezapomeňte veterináři říci o vodní aktivitě, které jste se v ten den věnovali.

hračky do vody pro psa

 Samozřejmě nikdo nechceme abyste se psem k vodě přestali chodit. Plavání je skvělé na kondičku, posilování svalů a přitom nezatěžuje pohybový aparát. Chytání vody z hadice je sranda a aportování ve vodě je pro psí plavce opravdová zábava. Všichni chceme dopřát svým čtyřnohým kamarádům zábavné odpoledne. Jen je důležité mít psa při těchto vodních hrátkách pod kontrolou. :-)

 

Nezapomeňte vybrat vhodnou plovoucí hračku do vody.

hracky-do-vody-pro-psa_1

A jakou zábavu preferujete vy a Váš pes?

Sledujte nás, ať Vám neunikne další příspěvek,

zdraví Zvířecí Rodina