Černé kočky a jejich nejen říjnové trable.

cerna-kocka

Chcete se podívat na tyto krásné, bezesporu  elegantní, trochu tajemné šelmy laskavějšíma očima?

Ve starověkém Egyptě se kočky, včetně těch černých se těšily velké oblibě. Byly zbožňované a uctívané.  Postava kočky byla dokonce použita jako ztvárnění některých bohů, například bohyně Bastet (bohyně s kočičí podobou). 

cerne-kocky-egypt

Egypťané věřily, že si mohou bohyni naklonit tím, že budou hostit černé kočky ve svých domovech. Vítané byly i v chrámech a sídlech faraonů.

cerna-kocka-granule

Ve středověku se věc změnila a její obraz byl spojen s ďáblem. S oblibou byly spojované s čarodějnicemi, čerty a různými temnými silami. Dokonce i v současnosti mívají perné chvíle především v období kolem svátku Halloween.

cerna-kocka-halloween.

Také díky těmto důvodům odmítá řada světových útulků povolit adopci černých koček v průběhu měsíce října, protože se bojí jejich týrání, v souvislosti s čarodějným svátkem.

cerna-kocka-

Černé kočky prý také kradou duši ve spánku. Troufají si ale údajně jen na malé děti, nebo staré lidi. Jak to dělají, to už pověra bohužel neříká. Jak víme z historie, tak si černé kočky musely vytrpět hodně.

cerna-kocka-selma

Pověry spojené s černými kočkami se v různých kulturách liší.

Staří Keltové spojovali kočky s hady a viděli je jako společnice čarodějnic. Podle některých středověkých pověstí také byly příčinou morové epidemie.

Za to například Japonci je odedávna vnímají jinak. Podle nich černé kočky přinášejí štěstí a mají moc léčit fyzické i psychické nemoci. Když  někdo trpěl depresí nebo pocity úzkosti, stačilo aby si vzal do domu černou kočku a hned mu bylo lépe. Také pokud měli lidé křeče, pokládali si na břicho černou kočku a bolesti je prý okamžitě polevily.

 cerna-koka-japonsko

Říká se, že kočka mávající levou packou přináší do domu peníze, zatímco kočka mávající pravou štěstí a přátelství. Červená Maneki Neko zve do domu lásku a dobré osobní vztahy.

cerna-kocka-beaty

Jiný kraj – jiný mrav.

Německu někteří věří, že černá kočka procházející zleva doprava naznačuje příznivé časy. Naopak kočka procházející cestou člověka zprava doleva je opět špatné znamení.

Skotové zase věří, že příchod černé kočky do domu znamená prosperitu.

 cerna-kocka-granulu-plne-masa

Stejně jako u rezavé, nebo tříbarevné  mají i černé obvykle určitý charakter, i když ve všech případech to není splněno.

cerna-kocka-charakter

Tato zvířata jsou obvykle laskavá a hravá. Rádi si užívají si společnost svých majitelů. Na návštěvy jsou však poněkud plaché a je pro ně obtížné získat důvěru.

cerna-kocka-poaha

Černá barva může být v různých rasách, jako je Peršanská, Sibiřská, nebo Mainská mývalí , nezapomeňme na plemeno, které je vždy černé: Bombayská kočka.

cerna-kock-krasna

Tato kočka je střední velikosti a má poněkud zaoblenou tvář, což zdůrazňuje její velké a výrazné zlaté oči.

cerna-selma

V minulosti byly kočky „dravci“ a živily se převážně tím, co ulovily. Kočky i dnes řadíme mezi "obligátní masožravce“, což znamená, že maso ve své krmné dávce potřebují. Kočky bez ohledu na barvu potřebují ke svému životu více bílkovin v krmivu než psi. Vyzkoušejte nové Essentia s pořádnou dávkou živočišných proteinů.

 essentia-granule-cat-exigent-

Náš typ Essentia. Super prémiové grain free (bezobilovin) granule pro ty nejnáročnější kočky. Hypoalergenní, s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahum živočišných proteinů

renske pro kocky

Náš typ Renske srdíčka jsou skvělé jednohubky pro všechny kočky od 9 týdnů věku. 

cat