Co zkusit v novém školním roce něco jiného? Třeba cvičit jógu se svým psem.

cvičení ze psem

Jóga, jak jednou řekl profesor Xuan Lan, „je disciplína a životní filozofie, né však sport“. Pochází z Indie a v dnešní době neexistuje město, ve kterém by se nenašlo centrum pro její praktikování. Proč?Protože spojuje rovnováhu mezi tělem a myslí. Opravdu se nejedná o mýlku, ale o zkušenost mnoha lidí.

Existuje mnoho způsobů, jak lze praktikovat jógu, ale typ, o kterém budeme dále hovořit, souvisí se psy: Jmenuje se DOGA (spojení slov dog-z angl. pes a joga).

DOGA se skládá z klasických jógových pozic ve spojení s masážemi a jednoduchým protahováním. Tato prospěšná fyzická aktivita velmi posiluje vazbu mezi vámi a vaším psem.

Tvůrkyně této varianty jógy je herečka Suzi Teitelman, která se rekvalifikovala v učitelku jógy pro lidi a psy a začala cvičit DOGA poté, co si uvědomila, že její Coali (její španělský kokršpaněl) vždy sedí vedle její karimatky, hned poté co se přichystá a praktikuje jógu. Nezní vám to povědomě?

pes a joga

Suzi vzala jednou svého psa Coali s sebou na hodinu jógy, kterou vedla pro své klienty. Začala si všímat, že jeho přítomnost měla vliv na přirozenější pohyby a uvolnění během hodiny jógy. Krátce na to začali klienti, kteří měli psa, chodit na hodiny jógy s nimi a sami začali pociťovat výhody, které DOGA přináší.

Doga se praktikuje v klasických jógových pozicích ve spojení s protahováním a masáží bez rozdílu rasy psa. Cvičení musí být však v souladu s fyzickým stavem zvířete, nedoporučuje se v případě zranění nebo ve fázi rekonvalescence. Pokud je to případ vašeho psa, doporučuje se i samotné sezení vedle něho a meditace, jelikož i samotná skutečnost, že vám zůstává po boku, pohlazení, uklidnění dýchání vede k posilování vazby mezi vámi a vaším psem.

Doga je indikována v případech stresu, úzkosti, hyperaktivity, fóbie, přecitlivělosti a deprese. Samotná praxe má probíhat v klidném prostředíbez rušivých elementů, s relaxační hudbou na pozadí, samozřejmě s vypnutým telefonem a osvětlení s vůní aromalampy, které pohltí všechny vaše smysly.

Během hodiny se vykonávají jednotlivé pozice, které se nazývají asány. Některé pozice se praktikují individuálně a některé i s vaším psem.

Je velmi důležité znát a především respektovat svoje limity, protože je zbytečné chtít za každou cenu provést asánu , která by vám mohla způsobit zranění.

joga a pes

Naše tělo je moudré a ví, kam až může v dané pozici dojít. Jak říkají mistři „pouhá skutečnost, že takovou pozici provedeme, nám pomáhá“. Totéž se vztahuje i na cvičení vašeho psa; pokud nějakému pohybu odporují nebo si stěžují, je nutné okamžitě cvičení přerušit, protože si cvičení má pes užívat, těšit se z něho a zrelaxovat se.

Může se stát, že v prvních hodinách praktikování DOGA bude váš pes neklidný, pokud na cvičení není zvyklý, ale po čase mu dobrá energie dovolí se během praxe uvolnit. Vytrvalost v hodinách jógy povede k tomu, že jakmile rozložíte karimatku na podlahu, vezme to jako pozvánku a bude vás přímo následovat v praktikování DOGA.

Po jednotlivých asánách budete provádět různá protažení, takže na závěr budete mít příjemně protažené svaly a zrelaxovaný každý kloub. Svého psa můžete dokonce chytit a postavit na nohy, aby mohl natáhnout zadní nohy a dát tělo do tvaru „vozíku“. Tato protažení pro něj fungují jako pasivní gymnastika.

Část, kterou je většina psů miluje, je čas masáže. Pokud jste si vašeho psa teprve nedávno pořídili nebo měl případně nějaká předchozí traumata, je vhodný čas ukázat mu, že fyzický kontakt a laskání můžou být pro něj hezké a že díky nim se může cítit v bezpečí.

Masáže způsobují vylučování endorfínů, které psa přimějí k uvolnění a zlepšení svalového napětí. Opravdu mají naši psi velmi rádi takovýto fyzický kontakt, neméně tak i my.

Doporučujeme, pokud je to možné, při masáži aplikovat levandulový esenciální olej s relaxačními vlastnostmi. Samozřejmě, vždy esenciální oleje přírodního původu, žádné chemikálie!

Závěr může trvat několik minut, než se spojí váš dech s dechem vašeho psa. Pokud se objeví nějaká myšlenka ve vaší hlavě, neopravujte ji, nechte ji proběhnout hlavou jako ve filmu.

Dokončíme hodinu zpívající třikrát „Óm“ s dlaněmi na rukách spojených na hrudi.

Pokud po hodině váš pes usnul na podložce, blahopřejeme, praktikování DOGA se vyplatilo a my za to dostaneme odměnu ve formě spokojeného psa. Ale ani tak nezapomeňte ho odměnit jako prvého Gurmána. Například nový pamlskem, který je pro tyto chvíle jako stvořený TAPAS GOURMET

tapas gourmet pamlsky