Jak a proč pečovat pejskům o chrup?

zdrave-zuby-pes-

Protože nejenom nám se život neustále prodlužuje, ale i psi se dožívají čím dál tím víc vyššího věku. Také díky struktuře a celkového složení kvalitního krmiva. Nicméně také nemají zdaleka tolik příležitostí k čištění zubů během okusování potravy jako dříve.

Pokud se zuby psům nečistí, na zubech se usazují zbytky potravy a ty se stávají živnou půdou pro mikroorganismy. Zubní plak se postupem času přetváří na zubní kámen. Zubní kámen má špatný vliv na dásně, což způsobuje zarudnutí a záněty, parodontózu a až vypadnutí zubu.

zuby-pes

Další nepříjemností je zápach, který ucítíte vždy při otevření jeho tlamičky. Zápach může být také ukazatelem některé choroby. Například zápach připomínající moč může ukazovat na problémy s ledvinami, naopak sladký až ovocný pach by mohl být znakem cukrovky. Někteří psi rádi konzumují jablka, švestky a jiné ovoce obsahující kyseliny. To může způsobovat odvápňování skloviny. U pejsků se to neprojevuje zvýšenou kazivostí, ale zvýšeným otěrem zubů. Kaz u nich vzniká pouze na některých zubech. Jde o zuby, které mají skusnou plochu podobnou naším zubům. Kazy se jim tvoří hlavně na stoličkách v horní čelisti a posledních dvou stoličkách v dolní čelisti. Ostatní zuby mají  střechovitý tvar.

Péči o jejich zuby nikdy nepodceňujte.

denalni-pamlsek

 Víte co všechno by se mělo pro psí zdravý chrup pravidelně dělat?

  • zuby čistit nejméně 2x týdně
  • podávat doplňky na čištění zubů
  • sami je pejskům pravidelně kontrolovat
  • nechat zuby prohlédnout veterinářem alespoň při očkování

dentalni-pamlsky

Lépe si pes zvyká na kartáček od štěněte a čištění mu nebude dělat velký  problém. U starších psů potom bude zvykání trvat déle. Nespěchejte!  Nejprve mu dejte na prstu ochutnat pastu, a nechte očuchat kartáček. Velmi pomalu a opatrně zkuste zuby čistit. Trpělivě krůček po krůčku , aby měl pejsek dostatek času si na to zvyknout. Opakujte to pokud možno každý den znovu. Ale upřímně, nebude asi moc majitelů, kteří budou čistit zuby psovi každý den. Dny, kdy zuby nečistíte, dávejte psovi dentální doplňky na čištění zubů. Takzvané alternativy k čištění

dentalni-hracka

V chovatelských potřebách seženete speciální dentální pamlsky a hračky, které pomáhají redukovat množství zubního kamene a zabraňují vzniku parodontózy. Také mohou být nápomocny Orthodent pastilky, vyrobené pouze na přírodní bázy.

Tímto způsobem svému psovi nejsnáze zajistíte alespoň menší formu každodenního „čištění“. U pamlsků se vždy dívejte na složení a vybírejte podle toho, co vše tento dentální pamlsek obsahuje. Dávejte si pozor na chemická dochucovadla. Ta zubům moc neprospívají, poznáte je například pestrou barevnosti a zvláštními tvary. Ty s přírodním pamlskem nemají opravdu nic společného. Vybírejte výhradně přírodní zdravé pamlsky, které prospívají nejenom zubům, ale i celkově přispívají k zdravému organismu.

DOPORUČUJEME Masové suchary 250g - s čerstvým  masem

dentalni-pamlsky-pes

Udržujte pejskům zuby v dobrém stavu, je to nezbytné pro jejich celkovou pohodu.