Víte v čem jsou tříbarevné kočky jedinečné?

tribrevna-kocka

Všichni jste jistě už někde viděli tříbarevnou kočku. Možná vás i zaujala, přece jen je velmi odlišná od ostatních. Třeba ale nevíte, že to byla z největší pravděpodobností samička, a proč?

Důvod se skrývá v jejich genetice.

Každá samice má kombinaci chromozomů XX, na rozdíl od samce, který nese kombinaci XY.  Barvu určuje pouze chromozom X, který také určuje, zda bude kočka zrzavá nebo černá.

A jak je to s bílou? Bílá v genetice neznamená samostatnou barvu, nýbrž je výsledkem absence barvy.

Samci mají jeden chromozom X a jeden Y (XY) Jejich  barvu určuje pouze jeden. Mohou tedy být bílé , zrzavé, černé, bíločerné, nebo bílozrzavé. Jelikož samice mají dva chromozomy X (XX), mohou si barviček dopřát více a být klidně tříbarevné.
Existují i výjimky jako tříbarevný kocour. To je ale vlastně mutant. Jeho chromozomální výbava je XXY, jedná se o tzv. Klinefertův syndrom. Tříbarevný kocour se vyskytuje asi jeden v poměru na 3000 tříbarevných koček. Pouze 1 z 10 000 bývá plodný.  
 

Povahy tříbarevných koček.

Tříbarevné kočky jsou obvykle velmi laskavé ke svému majiteli, jsou hravé a aktivní. Přesto mějte na paměti, že je to obecná charakteristika a každé zvíře je jedinečné.

 koka-bezoary

Nadpřirozené schopnosti?

V mnoha kulturách , například v Japonsku, jsou tříbarevným kočkám připisovány neuvěřitelné schopnosti. Například se věří, že přitahují štěstí a peníze do domů, kde žijí. Lidé si často dávají před své restaurace a obchody “Maneki-neko“, typické kočičí panenky, aby svou stále pohybující tlapkou přilákali svým majitelům peníze.

Dalším místem, kde jsou určité „nadpřirozené síly“ připisovány tříbarevným kočkám, je irská kultura. Zde si myslí, že tříbarevné kočky mohou způsobit zmizení bradavic.

V roce 2001 vyhlásil stát Maryland (USA) tříbarevnou kočku jako jeden ze svých oficiálních znaků, neboť se její barvy shodují s barvami vlajky (bíla, oranžova a černa).

kocka-pamlsky

Jedno mají ovšem všechny kočky společné!

Jsou to velmi čistotná zvířata a jen opravdu vzácně bývají zašpiněné. Kočky tráví velkou část dne pečováním o srst. Během péče o svou srst spolykají každý den spoustu chlupů. Zpětné háčky na jazyku jim nedovolí chlupy vyplivnout. Mohli by je občas potrápit bezoáry (chuchvalce chlupů). Proto v našem e-shopu také nově nabízíme pamlsky proti bezoárům. 

kocka-pozitkar

Ovšem i pravidelné vyčesávání by se mohlo stát ideálním a užitečným každodenním rituálem. Kočky jsou oproti pejskům opravdové „rozkošnice“. 

 kocka-proti-bezoarum